Den 22 November läste jag en artikel som hette:

“Kraftig ökning av giftlarm om e-cigaretter”

I artikeln stod det att det hittills i år, har rekordmånga personer larmat efter att de antingen rökt el-cigaretter, eller kommit i kontakt med de vätskor som man fyller el-cigaretten med. (Finns både med och utan nikotin)

Det sade sig kunna gälla alltifrån förfrågningar till rena förgiftningar med symptom som kräkningar och hjärtklappning till ev skador efter kontakt med vätskan.

När jag läser ord som “larm” eller “rekordmånga” så hajar jag till. (som meningen var…) De jämförde med siffror för tre år sedan och visst är det en stor skillnad. 2011 var det 1 enda samtal som gällde e-cigaretter mot nu 2014, var rekordsiffran 66 st!

17 st av dem rörde sig om barn under 9 år som kommit i kontakt med vätskan.

(De 17 samtalen hade direkt kunnat undvikas om man följt anvisningarna och förvarat produkterna utom räckhåll för barn)

Det inkommer årligen ca 80 000 samtal till giftinformationscentralen. 70 000 av de är akuta. Bland dessa finns många frågeställningar rörande allvarliga förgiftningar, som kräver sjukhusvård, men än fler gäller tillbud som kan åtgärdas i hemmet eller på olycksplatsen, utan att sjukvården behöver tas i anspråk.

Köp e cigaretter och startpaketCa 13 000 människor läggs in på sjukhus varje år pga av akut förgiftning. Majoriteten av dessa har överdoserat läkemedel. När det gäller småbarn vårdas runt 500 barn under 10 år på sjukhus årligen och igen så är det främst läkemedel men även hushållsprodukter och kemikalier som är boven i dramat.

Summan av kardemumman är att eftersom el-cigaretten är en relativt ny produkt så är det klart att förfrågningar och även larm om förgiftningar av dessa kommer att öka. Precis som larmen om paracetamolförgiftning och andra mediciner som gjorts mer tillgängliga och därför gör så att barn kan komma i kontakt med de i hemmet.

Det som jag anser är alarmerande är hur lätt, främst våra barn kommer i kontakt med produkter som medicin, tobak, tändvätska, e-ciggsvätskor och andra kemikalier som borde förvarats utom räckhåll från första början.

Men i kriget mot el-cigaretten så är alla negativa siffror bra.

De senaste dagarna har det även florerat en rapport som ska ha gjorts av japanska forskare som menar att e-cigaretten skulle innehålla mer cancerframkallande ämnen än en vanlig cigarett.

Inom kort dök det upp flera rapporter som utpekar denna forskning som felaktig men den fick inte samma spridning eller trovärdighet i nyheter och sociala medier. Flera framstående forskare världen över har höjt sina röster för samtidigt som de välkomnar mer forskning på denna nya produkt så är de relativt säkra på att det faktiskt är ett bättre alternativ till tobak.

elektronisk cigarett och billiga el cigg i sverigeOm el-cigaretten ska utvärderas så borde det göras korrekt. Man får inte bortse från de positiva fakta som faktiskt finns. Motståndarna, (många menar att den mäktiga tobaksindustrin har ett finger med i spelet) väljer att helt ignorera den forskning som gjorts om den visat på positiva resultat. Och detta visar sig gång på gång, men nu finns det ca 7 miljoner e-ciggsanvändare världen över och det är en växande industri.

Alla vet att tobak är farligt men om de ska röka ändå så borde det väl vara rimligt att välja det mindre giftiga alternativet? Som även om det innehåller gifter som nikotin och andra ämnen (långt under värdet i traditionell tobak) ändå skulle kunna spara lungcancerfall i världen. Jag har pratat med flera e-ciggsanvändare som vittnar om att de fått bättre kondition och blivit av med rökhostan och andra rökrelaterade besvär. De säger sig må bättre över lag sen de gick över till e-cigg så jag kan bara inte köpa hela den här –Bäst-vi-håller-oss-till-det-vi-vet-dödar-oss-ifall-att-all-forskning-om-elcigaretten-som-visat-sig-vara-positiv-är-fel-grejen

Källa:

SVT: Rekordmanga larm om e-cigaretter

Lakartidningen.se: E-cigaretter är ett bra alternativ till att fortsätta röka

Sciencedaily.com: Physician attitudes about use of e-cigarettes

Ecigarette-research.com  Electronic cigarette aerosol contains 6 times LESS formaldehyde than tobacco cigarette smoke

Lämna ett svar