TPD-skräcken kryper närmare…

Vad i hela världen gör de med vår underbara livräddande hobby?

Det ska lagstiftas och förstöras in i det sista. Sedan när undrar jag och många med mig, har förbud löst missbruks problem?

Ta bara paracetamol som exempel. I dagarna kom beskedet att förbudet mot att sälja alvedon och panodil i tablettform inte har bidragit till någon som helst förändring för antalet missbrukare av preparaten. Istället har doktorer skrivit ut mycket mer av medicinerna och problemet kvarstår konstant.

Hur tänker man sig att de inskränkningar de nya restriktionerna kring ecigaretter kommer att påverka andelen vejpare i landet?

Jag kan bara säga att jag är benägen att tro att vi kommer att se samma trend där.

Istället för att förhindra att fler börjar vejpa och att ungdomar håller sig borta från vejpen kommer förbud och otillgängliggörande att sporra till mer trots.. för det är det det handlar om när ungdomar testar saker som är till för vuxna.

De vill ha spänning och provar farligheter och är det förbjudet så är det naturligtvis ännu mer eftertraktat. De testar gränser och kliver gärna helt sonika över dem. När vejpning för många ungdomar fortfarande framstår som lite töntigt och inte ”the real thing” sätter man in förbudet och gör det svåråtkomligt. Voila! Plötsligt blir det ”tufft” att våga testa och lyckas få tag på vejpdon och e-juice!

Rädslan för att en svart marknad kommer att tillgodose ungdomar med vejp och då förmodligen okontrollerad, möjligen förorenad e-juice och eventuellt dåliga ommärkta batterier som kan explodera när som helst, gror bland dem som förstår effekten av kommande lagstiftning. Det är så lätt att dra paralleller med alkohol. I de EU-länder där alkoholen finns lättillgänglig och åldersgränserna är lägre, förekommer inte ungdomsfylleri på samma sätt som här i Sverige.

Det är inte lika spännande och förbjudet och”tufft” att våga köpa, testa och bli full som det är här..

Elcigg bör regleras men..

Nu är jag ingen förespråkare av fri uppfostran eller att barn och unga ska ha tillgång till sprit och tobak och andra nikotinprodukter. Ingalunda! Jag är för vår 18-årsgräns och anser att barn och ungdomar ska hållas borta från alla typer av stimulantia alldeles oavsett.

Det vi inte ska acceptera är däremot att vuxna människor fråntas sin bestämmanderätt över sin egen kropp och vad de väljer att göra. Tobaksrökning är dock ett elände som behöver slås ut från marknaden och vad vore mer lämpligt för det ändamålet än vejpen? Om vi kunde få alla rökare att byta till vejpning skulle hälsovinsterna bli enorma!

Hur kommer det sig att högt uppsatta organ som regering och riksdag, rikstäckande antitobak organisationer och föreningar så febrilt vill stoppa vejpningens framfart i Sverige?

Att vejpning är upp till 95% säkrare än tobaksrökning är idag flerfaldigt bevisat och trots det motarbetas den med en oerhörd nit och falsk skrämselpropaganda.

Jag lämnar frågan till er att fundera över. Nu är det för sent att stoppa EUs tobaksdirektiv, men vi kan kämpa för vår inre marknad här i Sverige.

Vi kan hjälpas åt att bana väg för Vejpningen; Tobakens värsta fiende någonsin.

Cigoteket är absolut för att produkten regleras i form av batterisäkerhet samt kontroll av innehåll! Åldersgräns på 18 år är en självklarhet för oss.

Gabi Westlund för Cigoteket AB

 

Lämna ett svar