Experter hävdar att WHO-rapporten ger en vilseledande syn på e-cigaretter.

Experter hävdar att WHO-rapporten ger en vilseledande syn på e-cigaretter.

En grupp experter på tobaksmissbruk anser att den WHO-ledda inspektionen av e-cigaretter innehåller feltolkningar och förvrängningar som kan leda till att beslutsfattarna kan missa potentiella hälsofördelar.

Bakgrundsdokumentet om e-cigaretter i WHO´s rapport förra månaden som uppmanar till mer reglering av enheterna, blir nu kritiserad av experter som hävdar att utvärderingen av bevisningen är felaktig.

“Jag blev chockad när jag läste det, och kände att det var en felaktig bild av de bevis som finns om e-cigaretter,” sa Ann McNeill, forskare vid Nationellt missbrukscentrum vid Kings College i London, till journalister vid ett informationsmöte.

Användadet av e-cigaretter (en liten apparat som producerar ånga med hjälp av ett batteri och en tank/förångare ) har skjutit i höjden de senaste två åren men det är hård debatt om dess potentiella risker och fördelar.

Eftersom de är relativt nya så finns det en brist på långsiktigt vetenskapliga bevis på dess säkerhet. Vissa experter fruktar att de kan leda till nikotinberoende och vara en inkörsport till tobaksrökning, medans andra säger att de har en enorm potential att hjälpa miljontals rökare över hela världen att bli av med sin dödliga vana för gott.

WHO vill ha hårdare tag mot e-cigaretter

Who´s rapport från förra månaden krävde hårdare reglering av e-cigaretter samt ett förbud mot reklam, försäljning till minderåriga och användning inomhus.

McNeill sade att även om e-cigaretterna är relativt nya och “vi verkligen inte har alla svar om dess långsiktiga inverkan på hälsan” så är det i alla fall tydligt att de är betydligt säkrare än cigaretter som dödar mer än sex miljoner människor på ett år.

Peter Hajek, forskningsenheten vid Queen Mary University of London, som är medförfattare till kritiken, sade att det är A och O att e-cigaretter bedöms i förhållande till de kända faror och skador av tobakscigaretter.

“Det finns för närvarande två produkter som är anpassningsbara för rökare,” sade han.

“Ett – den konventionella cigaretten – som är farlig både för användaren och personer i dess närhet. Den rekryterar dessutom nya användare bland rökfria barn/ungdomar som provar den.

Den andre – e-cigaretten – är i omfattning säkrare, utgör ingen risk för kringstående och genererar en försumbar andel regelbunden användning bland rökfria barn/ungdomar som provar på.

Hårdare regler om el cigaretter

Men WHO´s bakgrundsdokument och dess rapport förra månaden rekommenderar att göra det svårare att få e-cigaretter på marknaden. På så sätt kan beslutsfattarna få rökare att avstå dem och därför riskera att avstå de folkhälsofördelar som e-cigaretter kan ha säger experterna.

“Användningen av e-cigaretter kan rädda miljontals liv under detta århundrade, och har den viktigaste inverkan på folkhälsan i historien av tobaksbruk”, säger Jacques le Houezec, medförfattare och konsult inom folkhälsa och tobaksberoende i Frankrike och lärare vid Storbritanniens Nottingham University.

Hälsobudskap om ecigaretter bör baseras på fakta

McNeill och hennes medförfattare, vars kritik publicerades i tidskriften Addiction, fokuserade på några viktiga uttalanden i rapporten som de ansåg vara vilseledande

  • Rapporten antydde att användning av e-cigaretter bland ungdomar skulle fungera som en inkörsport till rökning men, säger de, i själva verket är nuvarande e-ciggsanvändning av icke-rökare ytterst sällsynt och andelen rökare bland unga minskar.
  • Rapporten vill inte medge att e-cigaretter inte bara är mindre skadligt än tobak men att halterna av de gifter de hittar bara är en minimal del av vad som finns i cigarettrök.
  • I rapporten dras slutsatsen att kringstående kan andas in betydande halter av gifter från ångan, men i själva verket är halterna för låga för att utgöra en betydande hälsorisk.
  • Rapporten ger ett intryck av att bevis tyder på att att e-cigaretter gör det svårare för människor att sluta röka, då det faktiskt är tvärtom, säger experterna.

De kritiserade också de WHO-stödda rapporterna för att “med alarmerande språk beskriva resultat och presentera åsikter som om det vore bevis.”

Den senaste kritiken följer en artikel som publicerades nyligen av offentliga hälsoexperter i British Journal of General Practice som menade att hälsobudskap om e-cigaretter bör baseras på fakta.

 

Källa: Reuters UK

WHO – Världshälsoorganisationen

[jaw_divider divider_text=”” icon=”” divider_totop=”0″ divider_title=”Back To Top” totop_align=”right” clear=”clear-on” divider_style=”solid” text_color=”#000000″ color=”#000000″ width=”3″ space=”10″ space_after=”10″]

Partner:

Svejpa.se – allt om e cigaretter

Svejpa

 

Liquid Voyage – Svenska e-vätskor

Liquid voyage

Kommentera